Spår i betongbjälklag

Här diskuterar vi allt som har med vattenburen golvvärme att göra. T.ex golvvärmerör, värmespridningsplåtar och fördelare.

Spår i betongbjälklag

Inläggav FruSandhög » tor 11 nov 2010, 13:24

Hej!

Vi ska lägga golvvärme i köket, där vi har betongbjälklag med inredd källare under. Eftersom vi vill undvika att höja golvet tänkte vi bila upp spår för golvvärmeslangarna i det befintliga golvet. Jag har tittat på ert Golvvärmepaket L12-10, läst monteringsinstruktionen och har lite frågor.

1. Övergjutning - Är 10 mm absoluta minimum för övergjutning av rören eller finns det något sätt att rucka på detta? Jag har funderat över värmefördelningsplåtar för att sprida värmen i golvet, men de är enbart för ingjutning eller?
2. I era paket har ni ju 12 mm rör, vad är det för fördelar med den dimensionen jämfört med 16 mm?
3. Går det att anpassa era paket så att det passar oss bättre? Vi kommer inte att behöva golvvärmelisterna och eventuellt vill vi ha en trådlös termostat eftersom shunten kommer sitta lite illa till under ett köksskåp.

Vänliga hälsningar
Fru Sandhög
FruSandhög
 
Inlägg: 1
Blev medlem: tor 11 nov 2010, 12:23

Re: Spår i betongbjälklag

Inläggav martin » mån 15 nov 2010, 11:24

Hej,

Hur stort golv är det?

1. Att gjuta in värmespridningsplåtar i er konstruktion blir besvärligt. Plåtarna används i trä konstruktionen och skall skruvas fast i underlaget. Mot betong blir detta svårt. Stor risk att konstruktionen delaminerar.

När det gäller övergjutningen så är 10 mm baserat på cc avståndet 140 mm. Övergjutningens tjocklek skall garantera att värmen hinner sprida sig i sidled innan den når golvytan.
Därför om, ni minskar cc avståndet (använder längre rör) så kan man också minska övergjutningen. Speciellt i ert fall då underlaget är betong som sprider värmen bra.

2. 12 mm rören läggs normalt med mindre cc avstånd dvs kräver mindre övergjutning och lägre total bygghöjd.

3. Vi kan göra specialanpassade paket men de färdiga paketen har oftast det bästa priset.
martin
Webbplatsadministratör
 
Inlägg: 294
Blev medlem: tis 05 maj 2009, 18:39


Återgå till Vattenburen golvvärme

 


  • Relaterade trådar
    Svar
    Visningar
    Senaste inlägget
cron